Dette blogginnlegget er en del av et arbeidskrav i MOOCen IKT i læring. Et spennende, gratis nettstudie som anbefales på det varmeste. Her tar jeg for meg en vurderingsmetode ved bruk av digitale verktøy; video, skjema og dropbox (e.l.). Håper du har lyst til å teste denne måten å gi underveisvurdering på 🙂
Kontekst:
Vurderingsopplegget er tenkt til medier og kommunikasjon og programfag bilde, men jeg tenker at det er god mulighet til å overføre det til andre fag hvor elevene jobber praktisk.
På MK jobber elevene gjerne med praktiske prosjekter. Her skal de komme opp med et produkt som skal vurderes, gjerne sammen med elevenes tanker og refleksjoner rundt arbeidet.
Når elevene mine jobber med prosjektoppgaver innen fotografering kan det være nødvendig med en underveisvurdering før de skal fremføre og «selge inn» det endelige produktet. På denne måten får de en mulighet til å forbedre seg før de får en karakter.
Jeg har bare delvis gjennomført eksempelet, da uten video.
Overordnet mål for opplegget:
Målet for denne vurderingen er at elevene skal få en pekepinn på hvordan de ligger an i forhold til vurderingskriteriene. Dette ved bruk av rubrikker og en video med utfyllende kommentarer. I videoen kan man også peke konkret på elevens arbeid.
Krav til forberedelse fra lærerens side:
1) Lærer må lage (eller finne) rubrikker med aktuelle vurderingskriterier og kjennetegn på måloppnåelse. Dette kan også gjøres i samarbeid med elevene.
2) Lærer må ha klart utstyr for skjermopptak (for eksempel Screencast-O-Matic) og mikrofon
Beskrivelse av gjennomføringen:
Før prosjektet blir elevene gjort kjent med vurderingskriteriene, og dere finner et tidsrom for underveisvurdering.
Selve vurderingen:
1) Elevene leverer inn sitt arbeid så langt de er kommet. Hvis det er flere elementer som skisser, bilder og film er det smart at de levere dette i en Dropbox-mappe.
2) Lærer ser gjennom arbeidet og fargelegger rutene for hvor eleven ser ut til å ligge an på måloppnåelse.
3) Hent frem produktet du skal vurdere på skjermen og start skjermopptak og lyd. Under opptaket kommenterer du arbeidet eleven har gjort ut i fra vurderingskriteriene. Videoen bør ikke vare mer enn 5 minutter.
4) Som en oppsummering av videoen tar du frem rubrikkene. Her går du gjennom de ulike vurderingskriteriene og trekker frem hvilke kriterier eleven bør fokusere videre på, og hvordan han/hun kan gjøre dette.
5) Publiser videoen sammen med den utfylte rubrikken. Dette kan du f.eks gjøre på Its Learning eller i samme mappe som elevene leverte arbeidet i.
Her er et eksempel på en ferdig fargelagt rubrikk:
Fordeler med opplegget og pedagogiske gevinster:
Jeg tenker at denne typen vurdering passer for de ulike læringsstilene (visuelle, auditive og kognitive). Dette fordi man får konkretisert hvordan man ligger an både med lyd, tekst og et systematisk oppsett i skjema. I tillegg kan eleven få tilbakemeldingen når det passer en selv, og ta den frem igjen når han/hun jobber videre med prosjektet.
En videotilbakemelding er også mer personlig. Jeg som lærer får sagt mer på kortere tid, samtidig som jeg kan vise i videoen hva i arbeidet til eleven jeg snakker.
Mulige fallgruver jeg ser for meg:
– Det er viktig at tilbakemeldingene ikke blir for omfattende. Da er det vanskelig for eleven å vite hva den skal fokusere videre på.
– Samtidig kan det være lurt å ungå snikksnakk, slik at eleven orker å se hele tilbakemeldingen uten at det blir kjedelig.
– Det kan være vanskelig å vurdere kriteriene krever at elevene reflekterer over arbeidet. Kanskje det kan være lurt å ha noen forenklede vurderingskriterier i rubrikkene til underveisvurdering som kun går på det arbeidet som har blitt gjort.