Mine beste Its Learning-tips

Jeg har siden jeg selv gikk på videregående vært stor fan av læringsplattformen Its Learning. En av mine misjoner de tre årene jeg gikk der var å få norsklæreren min til å bruke verktøyet. Jeg lyktes i siste sekund.

Som elev brukte vi Its Learning stort sett til å hente ut informasjon. Men vi var også en liten gjeng som fant egne bruksområder. Vennegjengen hadde for eksempel en gruppe (vi kaldte denn Its Learning menighet, hehe) hvor vi delte erfaringer og morsomme historier oss i mellom (dette var akkurat før Facebook ble populært). En kompis opprettet også egen blogg på læringsplattformen som ble hyppig lest av medelevene.
Jeg har hørt det har blitt sagt at Its Learning, Fronter osv. er på vei ut, siden vi har fått så mange andre arenaer, og en av konkurrentene er jo Facebook. Jeg tenker likevel at en slik læringsplattform er nyttig til å samle alt stoff på en ryddig måte, noe som kan hjelpe både lærer og elever å holde kontroll på vurderinger, leksjoner, oppgaver osv.

I PPU-praksis har jeg endelig fått testet ut flere funksjoner på læringsplattformen. Her er noe av det jeg fokuserte mest på (i tillegg til å legge ut informasjon om diverse, oppgaver, linker o.s.v.):

 

Vurdering:

I Its Learning kan du legge inn dine egne grader av vurdering. Du kan til og med lage egne rubrikker som viser kjennetegn for måloppnåelse på de ulike vurderingskriteriene. Her er det mange muligheter for innstillinger, kanskje noen vurderingskriterier skal telle mer enn andre?
Du kan for eksempel lage en rubrikk med fire ulike gradsoppnåelser; på begynnerstadiet, under utvikling, kompetent og fremragende. Du har til sammen tre vurderingskriterier: Research og forarbeid, komposisjonsprinsippene og bruk av lys. For hvert av vurderingskriteriene kan du skrive en beskrivelse av hva som skal til for å få de fire ulike gradene av måloppnåelse.

På denne måten kan elevene etter vurderingen se hvilke kriterier de trenger å jobbe mer med, samtidig som de kan se HVA de må gjøre for å komme et steg videre. Du kan også legge inn individuelle kommentarer.

Les mer om kriteriebasert vurdering og rubrikker i Its Learning her. 

 

Flipped classroom:

Its Learning er genialt for bruk av omvendt undervisning. Jeg pleier å lage en test for hver hjemmeleksjon med undervisning. I en test kan jeg legge inn en tekst, videoer, linker til andre artikler osv. For å kontrollere at elevene har forstått undervisningen kan man legge inn et kontrollspørsmål nederst. Det kan være et åpent svar, matche begreper, fyll inn ord osv.
Det som er fint med testen er at du som lærer kan kartlegge hvem som har gjort leksjonene. I tillegg kan du lese hva de har skrevet for å sjekke om de har forstått det de skal lære eller om det er noe som trengs å oppklares i undervisningen på skolen.
Lager du alle undervisningene før en ny periode starter kan de elevene som er raske jobbe fortere med undervisningen. De som er borte fra skolen kan likevel få med seg det viktigste. Det er også fint at Its Learning er mobiltilpasset, noe som gjør at elevene kan se og gjøre leksjonene hvor som helst.

På slutten av leksjonene har jeg testet å legge ut et bingotall. Elevene har laget sine egne bingobrett – så gjelder det å bli førstemann til å få tre, fire eller fem på rad (avhengig av hvor mange leksjoner du har).
Skjermbilde 2015-04-16 kl. 16.36.48

Skjermbilde 2015-04-16 kl. 16.38.14

 

Forum:


Forum eller diskusjoner kan brukes til så uendelig mye. Jeg leste i Henning Fjørtoft sin bok Effektiv planlegging og vurdering at «begrepslære» er noe av det viktigste vi kan gi elevene våre. Det tror jeg det er mye lurt i.
En fin måte å jobbe med begreper på er å opprette et forum/en diskusjon og lage det til en ordbok. Elevene får i oppgave å skrive om ett begrep i faget (de kan for eksempel velge fra en liste du har laget på forhånd). Hvert begrep får en ny tråd i forumet, tittelen er navnet på begrepet. I tråden legger de inn forklaringen til begrepet – kanskje med bilder eller en video fra Youtube?
I tillegg til å skrive én begrepsforklaring skal hver av elevene kommentere tre andre begreper. Her kan de legge til informasjon de mener er viktig for disse aktuelle begrepene.
Er det mange begreper kan det være smart å kategorisere de i mapper. I MK sitt tilfelle kan det være naturlig å ha en mappe for journalistikk, en for reklame og en for kommunikasjon. Kanskje en for foto, film, lyd, tekst og grafisk også?

Det som er fint med denne type begrepshåndbok er at elevene for det første får en best mulig håndbok. Sharing is caring! Noen innvendinger kan være at det vil finnes gratispasasjerer. Her er fordeling av oppgaver en viktig nøkkel. Samtidig så vil ikke gratispasasjerene lære det samme som de som bidrar aktivt. Det positive er også at alle får faktisk en begrepshåndbok.

Begrepshåndbøkene kan videreutvikles i løpet av skolegangen, og utvides etterhvert som nye begreper blir tatt opp.
Skjermbilde forum1
skjermbilde forum 2

En levende oppslagstavle:

Skap aktivitet på oppslagstavlen med jevne mellomrom – personlig foretrekker jeg bilder og linker til aktuelle artikler. Hvis det jevnlig skjer noe på oppslagstavlen som er spennende, inspirerende, viktig og morsomt å få med seg er det større sjanse for at elevene går inn på faget hvor det er annen viktig informasjon. Mange mennesker er visuelle, og et bilde som sier noe om neste tema i undervisningen kan for eksempel hjelpe å sette i gang tankene om det som skal læres.

Skjermbilde 2015-04-20 kl. 19.57.33 Skjermbilde 2015-04-20 kl. 19.57.18

 

Planleggeren:


Jeg har hørt noen som sier at lærere elsker papirer – men regner med det er flere av oss som IKKE elsker papirer.
Planleggeren i Its Learning er et supert verktøy. Her kan du planlegge hver enkelt økt. Har du gjort litt forarbeid tidlig på året kan du ved noen få klikk koble kompetansemål til hver enkelt økt. Du kan også legge til linker til ressurser du har lagt ut i fagområdet, samt linker til oppgavene elevene skal jobbe med i timen (hvis du har lagt disse inn i Its vel og merke). Hvis du bruker omvendt undervisning er det også fint å koble leksjonene som skal gjøres før økten inn i planleggeren.
For elever som ønsker å komme forberedt til undervisningen er dette helt supert! I tillegg kan de som er borte likevel gjøre oppgavene og se på ressursene som er knyttet til økten. På denne måten kan de sørge for å ikke gå glipp av for mye.

Her er litt tekniske tips. 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s